jueves, 18 de junio de 2009

RESUM....(si és llarg és perquè el mateix llibre és llarg en sí)

Imatge de la Guerra de Cabrera
El tema d'aquest llibre és la Guerra carlista o la Guerra de Cabrera, que va donar-se a Espanya els anys 1833-1839. L'esglèsia volia coronar l'infant Carles V i els liberals volien en el poder a la Reina Maria Cristina, de manera que aquests anys van lluitar carlistes contra cristins.
La novel·la se centra el dos protagonistes: Jaume Corell (l'Estudiant) i Donis (del mas de l'Alberta). Per diversos motius, aquests dos homes es troben i serveixen a l'infant Carles V com correus del general Cabrera.


La història comença en València, on Jaume Corell, estudia el seminari a la Catedral de València. El seu mestre és Mossèn Xotxim i el canonge és monsenyor Antoni Albuixech, home molt admirat per Jaume. Però els progressos i la devoció del nostre protagonista li fan ordenar-se capellà abans del que hauría de ser, i monsenyor Albuixech li fa al nou ordenat servidor de la causa carlista. El que passa es que al canonge se li va la mà amb Jaume a llocs privats i com a conseqüència, aquest últim se'n va.

Per altra banda, tenim a Donis a Vistabella, que viu al mas de l'Alberta amb la seua dona, Conxeta. Una nit passa una cosa i es que arriba fins a prop del mas un home ferit. Els masovers del mas de l'Alberta ajuden al carlista que no és menys que Ramon Cabrera, fins i tot que a aquelles altures encara no era general, sinó sergent. Fins i tot abans de partir, aques li dóna un regal a la Conxeta, i és una creu que mostra la germantat entre els masovers i ell.
Donis passarà uns temps lluitant amb els carlistes contra els cristins, i més endavant passaria allò que l'uniria amb l'Estudiant: la mort de Conxeta, provocada pels liberals fa que el home vulga morir, i quan està a punt, apareix Jaume (qui ja lluita amb els carlistes i concretament al costat del Serrador) i li mostra un motiu per viure: venjar-se dels cristins. Aques accedeix i tots dos seràn els correus del Serrador. A la lluita, Donis té l'ocassió de matar a l'assasí de la Conxeta i ho fa.

Ací tenim a Carles V
Els carlistes no tenen molt èxit militar, ja que pareix que n'hi ha algú que diu tots els seus moviments als cristins. Per un conjunt de raons, Donis i l'Estudiant pareixen ser els culpables i son tancats a una presó i condenats a ser executats, però Cabrera intervé i els libera. Moltes més experiències bèl·liques són les que tots dos hauràn de trobar, fins que més endavant cadascun traurà un camí.

En tots aquests temps, a la vida dels dos protagonistes n'hi ha una dona, la masovera del mas de l'Artigueta: Valdesca. Tots dos ténen relacions amb ella i la dona arriba a ser molt important per els dos homes. Però com que dos homes no poden estar amb la mateixa dona, decideixen que el millor és que Donis i Valdesca queden junts i Jaume, que, com bé sabem, és capellà. Però Jaume no se'n anirà sol a València, on a decidit tornar, sinó que es portarà amb ell fill de la Valdesca, fins i tot que no està clar si és fill seu o de Donis. Aquest xiquet serà el fillol de Jaume, que tornarà a ser capellà a la Catedral de València i a mès, serà, per unes circunstàncies no molt ortodòxes, que el canonge Albuixech anirà a presó i després a un convent, de manera que Jaume acaba sent el canonge de la Catedral de València.

El seu fill, Joan Tena, gràcies al comandant Barraquer, a Gil el Politet i finalment a Donis, arribarà a la conclusió que el antic company de Donis és la mateixa persona que el seu padrí. Així és com els dos companys, Donis i Jaume es trobaràn novament i hauràn de parlar amb el fill, que no es sap de quí és, i dir-li quina és la seua família.

No hay comentarios: